Verkoop veranda's stijgt spectaculair, zegt Helmondse fabrikant Verasol

4 March 2021

Verkoop veranda's stijgt spectaculair, zegt Helmondse fabrikant Verasol

HELMOND - Groei in tijden van corona. Verandaspecialist Verasol in Helmond ziet sinds een paar weken de verkopen van veranda's spectaculair stijgen. 

Bron: ED & AD

Sinds eind april loopt de omzet op bij Verasol, fabrikant van veranda's, overkappingen en tuinkamers. Het aantal bestellingen van de afgelopen drie weken lag meer dan 50 procent hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar, zegt directeur Aart Roos.

Sluiting winkels in Duitsland

Verasol is behalve met drie showrooms in eigen land ook zeer actief in Duitsland. Daar kreeg het te maken met verplichte sluiting van zijn winkels als gevolg van het coronavirus. Sinds twee weken zijn de zeven Duitse vestigingen weer open, met verplichte mondkapjes voor medewerker en klant. Afgelopen weekeinde was de opening van de achtste winkel in Offenbach een doorslaand succes, met volgens Roos ‘een dagomzet die we nooit eerder hebben gezien'.

Ook in Nederland stijgt de orderinstroom fors, stelt Roos. Hij meent dat de groeiende vraag naar veranda's wordt versterkt door de coronacrisis. ,,Mensen zijn nu veel meer thuis, waar ze verblijven, werken, naar school gaan en vakantie doorbrengen. Ze willen investeren in de verbetering van hun woning.” 

Mensen zijn nu veel meer thuis, waar ze verblijven, werken, naar school gaan en vakantie doorbren­gen. Ze willen investeren in de verbete­ring van hun woning.”

Aart Roos, Verasol

De toeloop voor de bouwmarkten beschouwt hij als een vergelijkbaar effect. ,,Wij zien het ook in de zoekvolumes op Google naar veranda. Die liggen veertig tot vijftig procent hoger dan vorig jaar.”

Eerder crisisbestendig gebleken

Roos blijft voorzichtig zolang onzeker is hoe de coronauitbraak zich ontwikkelt en wat de economische gevolgen daarvan zijn. ,,Tegelijkertijd is eerder gebleken dat we crisisbestendig zijn. In de jaren na 2009 konden we de opgaande lijn doortrekken.” Een  investering in de buitenruimte bij de woning is volgens hem een alternatief gebleken voor een verhuizing, een woninguitbreiding door middel van een verbouwing en een vakantie.

Het bedrijf kon de sluiting van winkels in Duitsland deels opvangen met thuisbezoek voor advisering van klanten. De toelevering van onderdelen uit Turkije en Italië bleef intact. 

Extra personeel nodig

De uitdaging van dit moment is de opschaling te kunnen realiseren. Verasol investeerde in een nieuwe productielijn in zijn fabriek in Duitsland. Het aantal productiemedewerkers zal met tien moeten worden uitgebreid tot zestig. Voor het inmeten en monteren van de veranda's zijn zowel in Duitsland als in Nederland extra medewerkers nodig. De coronacrisis bemoeilijkt de werving van personeel. ,,Mensen houden vast aan hun huidige baan", merkt het bedrijf.