Helmondse verandaspecialist Verasol vaart wel met buitengevoel voor binnen

7 December 2019

Helmondse verandaspecialist Verasol vaart wel met buitengevoel voor binnen

HELMOND - Een strak vormgegeven tuinkamer die oogt als een uitbouw. Verasol zet vanuit Helmond verdere stappen op weg naar een positie als Europees topmerk.

Peter Scholtes - Bron: ED

Binnen is het nieuwe buiten. Of buiten het nieuwe binnen. Verasol appelleert met zijn terrasoverkappingen, veranda's en tuinkamers aan de trend om buiten te willen leven, ook bij slechter weer.

Kubistische vormen

Directeur Aart Roos staat in de showroom in Helmond even stil bij de ‘Cube'. Het is de dit jaar gelanceerde nieuwe lijn van veranda's en tuinkamers. Met een plat dak en strakke lijnen. Verasol volgt er de ontwikkeling mee in de designwereld naar minimalistische, Kubistische vormen. Het idee is dat de tuinkamer oogt als een uitbreiding van de woning, passend bij zowel nieuwbouw als bij bestaande klassieke huizen. ,,Het is een optische uitbouw tegen veel lagere kosten dan een bouwkundige uitbreiding", zo verkoopt Roos de extra vierkante meters ‘voor de genietmomenten’ van de bewoners.

Verasol zet er een stapje mee in een hoger marktsegment. Met de uitbreiding van zijn brede aanbod wil het de verkopen verder opstuwen. 

Thuis comfortabel

Het in 2001 in Helmond gestarte bedrijf is een groeibriljant gebleken. De jaaromzet vertienvoudigde naar zo'n 30 miljoen euro nu. Zelfs tijdens de crisisjaren na 2009 kon het de opgaande lijn doortrekken. Economisch slecht weer en onrust in de wereld hebben volgens de verandaspecialist geleid tot ‘cocooning’, de neiging om het thuis comfortabel te maken. De krappe woningmarkt zorgde voor een andere trend: ‘verthuizen', verhuizen door te investeren in de eigen woning. ,,Ook innovatie heeft voor een stimulans gezorgd. In de jaren zeventig kreeg je de knikarm-zonneschermen. In de afgelopen jaren zijn de constructies voor buiten opgekomen.”

Groeikapitaal

Roos heeft nu ruim een half jaar de leiding bij Verasol. Hij stapt op een mooi moment binnen. Twee jaar geleden verschafte investeringsmaatschappij AAC Capital vers groeikapitaal aan Verasol. In september nam de investeerder branchegenoot Garden Dreams over. Samen staan de twee als Outdoor Living Group nog sterker. Verdere groei, internationalisering en innovatie is het parool.

Verasol opende in oktober de tiende winkel van het bedrijf in Koblenz, waarmee het zijn bereik in Duitsland in zuidelijke richting uitbreidt. ,,In de komende maanden zullen we nog twee winkels openen, ook zuidelijker in Duitsland. Bovendien gaan we onze ogen richten op België,” kondigt Roos aan. 

Wind en regen

Daar waar de wind waait en de regen plenst, is markt voor overkappingen, veranda's en tuinkamers. Verasol richt zich voorlopig op de Benelux en Duitsland. ,,Plannen in andere landen hebben we vooralsnog niet. We willen ons gebied stap voor stap uitbreiden.”

Verasol verplaatste de productie in 2014 van Helmond naar het Duitse Wachtendonk, vlakbij Venlo. Zusterbedrijf Garden Dreams produceert in Emsbüren, over de grens bij Enschede. De twee bedrijven blijven onafhankelijk opereren en produceren. Het Duitse zusje heeft als leverancier aan bouwmarkten een andere focus dan Verasol dat direct aan de consument verkoopt.

Voordeel van de combinatie moet onder meer komen uit gezamenlijke inkoop van bijvoorbeeld aluminium profielen, glas en polycarbonaat platen. Ook worden op het gebied van montage de krachten gebundeld door een centrale planning in te voeren.

Auto-industrie als voorbeeld

Verder wordt gekeken naar standaardisatie van onderdelen. Naar voorbeeld van de auto-industrie, zegt Roos. ,,Bij Volkswagen worden de Seat, Golf en Audi gebouwd vanuit hetzelfde basisconcept. Ook veranda's kun je bouwen op basis van hetzelfde chassis en standaardcomponenten.” Vanuit zo'n basisproduct zou innovatie sneller kunnen worden doorgevoerd, is het idee.

Om de eigen digitale innovatie aan te jagen opende Verasol in Eindhoven een kantoor. Daar wordt gewerkt aan vernieuwing van het internetportaal. ,,De consumentenreis begint tegenwoordig mobiel. Online moeten we zorgen voor een goede inspiratie voor klanten.”

Opa bij Philips

'Merkenman’ Roos voelde zich snel thuis bij Verasol.  Hij kent Zuidoost-Brabant van bezoek aan zijn grootouders, met een opa die vroeger bij Philips werkte. Zijn carrière voerde hem langs bierbrouwer Grolsch, witgoedmerk Whirlpool, keukengigant De Mandemakers Groep en beddenfabrikant Auping, waar hij de topman was. ,,Het voelt als een vloeiende lijn langs producten voor in en rond het huis die met lifestyle te maken hebben. De consumentvragen zijn vergelijkbaar. Wil je investeren in slaapgenot en gezond wakker worden? Of in meer vierkante meters van je woning voor genietmomenten?”